Dieta na trądzik – co jeść, a czego unikać?
Niedoskonałości na twarzy mogą się pojawiać z różnych powodów, dotyczy to także trądziku. Jak się go pozbyć, gdy często nawraca? Nie jest to proste zadanie, jednak istnieją pewne skuteczne metody, które mogą w tym pomóc. Należą do nich między innymi zmiana stylu życia i odpowiednia pielęgnacja oraz nawilżenie cery. Jak się okazuje, na stan skóry twarzy ma również wpływ to co jemy. Niektóre posiłki mogą przyczyniać się do nasilenia pracy gruczołów łojowych, a inne wręcz przeciwnie.
Trądzik – czym tak właściwie jest?
Czym jest trądzik? Trądzik pospolity, czyli acne vulgaris to choroba skóry (aparatu włosowo-łojowego). Razem z nim pojawia się także łojotok. Trądzik to choroba przewlekła. Charakteryzuje się wystąpieniem na skórze chorego licznych zmian: zaskórników otwartych i zamkniętych, torbieli ropnych, grudek, guzków, krost czy pseudocyst. Wszystkie zmiany tego typu występują zwykle w okolicach łojowych na twarzy i plecach. Trądzik to dość powszechne schorzenie i dlatego wiele osób zapomina, że należy go traktować jak chorobę, którą jest i w razie wystąpienia objawów powinniśmy natychmiast udać się do lekarza. Uciążliwe zmiany skórne w widocznych miejscach wpływają także negatywnie na nastrój i samoocenę, a zaawansowana odmiana choroby prowadzi nawet do dużych kompleksów.
Przyczyny trądziku
Jakie są przyczyny powstawania trądziku na skórze? Schorzenie to może pojawić się z kilku powodów. Początkiem trądziku jest zwykle zwiększona produkcja łoju, zapalenie, reakcje immunologiczne czy zablokowanie aparatu włosowo-łojowego itp. Ogromną rolę w powstawaniu zmian skórnych może odgrywać genetyka – z tego powodu specjaliści podczas wizyty zawsze wypytują, czy problem trądziku występuje bądź występował również u innych członków rodziny pacjenta. To hormony wpływają na ilość wydzielanego łoju. Jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Nadmiarowa produkcja łoju może wynikać między innymi ze zwiększonej ilością androgenów bądź ich zwiększonej dostępności z powodu mniejszego poziomu białka, co jest związane z hormonami płciowymi. Z kolei nadmiar androgenów może być efektem różnych chorób. Należy zaznaczyć, że duża ilość androgenów w przypadku pań prowadzi do zaostrzenia zmian trądzikowych. Warto zauważyć, że na rozwój trądziku może mieć również wpływ to, co spożywa chory. O tym, co jeść na trądzik wspominamy poniżej.
Czy trądzik to choroba infekcyjna?
U osób, które chorują na trądzik stwierdzono duże występowanie różnych bakterii oraz grzybów. Należy jednak zauważyć, że nie jest to choroba infekcyjna. Ilość bakterii oraz grzybów zwiększa się, gdy pojawiają się nowe wykwity zapalne. Na takich fragmentach skóry może występować nawet dziesięć razy więcej drobnoustrojów niż standardowo na zdrowej skórze. Bakterie nie mają jednak żadnego wpływu na pojawienie się kolejnych wykwitów czy zaskórników. Jednak liczba zmian skórnych ulega zmniejszeniu, gdy stosuje się leczenie antybakteryjne.
Czy trądzik występuje często?
Trądzik pospolity to choroba skóry, która występuje dość często i jest to najczęstsze schorzenie dermatologiczne. Dotyczy większości osób w wieku nastoletnim – około 80% dziewcząt i 85% chłopców. Trądzik może występować także w przypadku osób dorosłych. Według statystyk, choroba ta może dotykać nawet 8% osób od 35 do 44 roku życia. Na to schorzenie mogą cierpieć nawet noworodki – szacuje się, że nawet 20% nowo narodzonych dzieci ma trądzik, który utrzymuje się maksymalnie przez 2-3 lata.
Objawy trądziku
Jakie są objawy trądziku? Pierwsze objawy, jakie informują nas, że mamy do czynienia z trądzikiem, mogą być różne w zależności od typu schorzenia. W przypadku trądziku pospolitego pojawiają się zaskórniki – mogą mieć dwie postacie: otwartą bądź zamkniętą. Otwarte zaskórniki występują zwykle w okolicach nosa i mają formę czarnych kropek. Znajdują się w otworach, przez który wydostaje się masa łojowo-rogowa, której kolor ciemnieje pod wpływem utleniania się keratyny oraz gromadzenia się zaskórników. Z kolei zamknięte zaskórniki są zwykle drobne i białe. Powstają wskutek nagromadzenia się korneocytów w ujściu gruczołów łojowych.
Dlaczego objawy trądziku się nasilają?
Trądzik może pojawić się na skórze twarzy z różnych powodów. Z różnych powodów objawy tego schorzenia mogą również nasilać się lub łagodnieć. Co ma wpływ na przebieg trądziku?:
- pogoda – zmiany pogodowe mogą mieć wpływ na objawy trądziku. Latem zwykle skóra twarzy ulega poprawie, natomiast podczas chłodniejszych dni objawy mogą się nasilać;
- dieta – na trądzik mogą mieć również wpływ czynniki pokarmowe. Niektóre osoby zauważają, że trądzik w ich przypadku nasila się, gdy zjedzą czekoladę bądź jakieś ostre danie;
- stres – objawy kliniczne mogą nasilić się również przez stres. Stresujące sytuacje wzmagają pocenie się, a to z kolei wzmaga objawy trądziku. Pot nasila trądzik również wtedy, kiedy osoby chore przebywają w wilgotnym i gorącym klimacie na wakacjach;
- hormony – objawy mogą się zaostrzyć w przypadku kobiet na kilka dni przed rozpoczęciem kolejnego cyklu menstruacyjnego. Ma to związek ze zwiększonym uwodnieniem nabłonka, który wyścieła mieszki włosowe.
Rodzaje trądziku
Wyróżnia się kilka typów trądziku:
- trądzik młodzieńczy – acne juvenilis – to schorzenie, które występuje w wieku nastoletnim i dotyka większość osób. Trwa zwykle kilka lat, a następnie samoistnie ustępuje. Charakteryzuje się występowaniem wielu zaskórników i wykwitów grudkowych na twarzy i plecach;
- trądzik skupiony – acne conglobata – dotyka zwykle mężczyzn. Temu schorzeniu towarzyszą torbiele ropne, duże zaskórniki i głębokie nacieki. Zmiany skórne mogą występować w takich miejscach jak pachy, pachwiny czy pośladki. Kiedy się goją pozostawiają na skórze blizny;
- trądzik ropowiczy – acne phlegmonosa – towarzyszą mu ropne torbiele, które pozostawiają po sobie wyciągnięte i nierówne blizny;
- trądzik bliznowcowy – acne keloidea – tworzy bliznowce w obrębie wykwitów trądzikowych;
- trądzik ogólny z objawami oraz przebiegiem ciężkim – acne fulminans – dotyczy młodych mężczyzn. Ten rodzaj trądziku cechuje się gorączką, wysokim OB, bólami stawów oraz zmianami w stawie mostkowo-obojczykowym.
Trądzik może się również pojawiać ze względu na kontakt z pewnymi substancjami. Wśród takich odmian można wyróżnić:
- trądzik zawodowy – czyli taki, który jest spowodowany kontaktem z substancjami, z którymi na co dzień ma się kontakt w pracy, np. z różnymi olejami, chlorem czy dziegciem itd.;
- trądzik kosmetyczny – pojawia się wtedy, kiedy kosmetyki, takie jak puder czy róż, skutecznie zatykają gruczoły łojowe i potowe;
- trądzik polekowy – występuje u osób, które miały kontakt z witaminą B12, jodem czy steroidami;
- trądzik niemowlęcy – może pojawić się wskutek używania olejków mineralnych do pielęgnacji skóry dziecka.
Warto zaznaczyć, że wyżej wymienione rodzaje trądziku ustępują, gdy zostanie wyeliminowany czynnik, który powoduje zmiany skórne. Po ograniczeniu kontaktu czy odstawieniu danej substancji trądzik po krótkim czasie samoistnie ustąpi.
Sposoby na trądziki
Jak pozbyć się trądziku? Istnieje wiele różnych sposób na tę dolegliwość. Gdy na skórze pojawiają się zmiany trądzikowe nie powinno się ich drażnić, ani też samodzielnie ich wyciskać. Należy jak najszybciej udać się do lekarza dermatologa, aby mógł ocenić naszą skórę, a następnie zlecił odpowiednie leczenie. Leczenie trądziku to nie tylko stosowanie specjalnych preparatów w postaci tabletek czy maści – to także prawidłowa pielęgnacja cery, a także i odpowiednia dieta na trądzik.
Dieta na trądzik, czyli co jeść na trądzik?
Aby cieszyć się zdrową i piękną cerą nie wystarczą leki, należy zmienić również swój styl życia, a także i dietę. Dieta na trądzik – podobnie jak i w przypadku każdej innej diety – wymaga zachowania pewnej równowagi. Nie należy przesadzać z ilością spożywanego pożywienia, ale nie można również spożywać potraw o zbyt niskiej kaloryczności. Warto również zauważyć, że jeśli chcemy schudnąć najlepiej udać się do dietetyka, który pomoże osiągnąć w bezpieczny i zdrowy sposób wymarzoną wagę. Co jeść na trądzik, aby poprawić stan swojej cery?
Co jeść na trądzik, aby pozbyć się zmian skórnych?
Menu dla osoby zmagającej się z trądzikiem może być bardzo różnorodne. Warto wyrobić w sobie nawyk rozpoznawania i rezygnowania z produktów, które na przykład nie posiadają wartości odżywczych. Najlepiej w ogóle ich nie kupować, co tylko przyspieszy leczenie i wpłynie na regulację gospodarki hormonalnej, co w efekcie pozwoli szybciej pozbyć się zmian na skórze. U niektórych osób może się sprawdzić dieta bezglutenowa. Rezygnacja z glutenu w codziennej diecie może spowodować zmniejszenie się zmian na skórze. Pomóc może również dieta bez nabiału. Laktoza czasami wywołuje trądzik, podobnie jak gluten sporo osób jej nie toleruje. Warto również wspomóc leczenie suplementem diety – Nonacne. Natomiast czego nie jeść przy trądziku, czego należy unikać?
Czego nie jeść przy trądziku?
Produktów niewskazanych przy trądziku jest wiele. Sporo potraw nie służy ludzkiemu organizmowi, kiedy zmaga się ze stanami zapalnymi na skórze. Niektóre jedzenie zanieczyszcza organizm – efektem ubocznym czy też reakcją obronną w tym wypadku są niedoskonałości cery. Problem polega również na tym, że często ważne składniki odżywcze nie są dostarczane z powodu wysokoprzetworzonej żywności, która ich po prostu nie posiada. Tyczy się to również słodyczy – zawierają one przede wszystkim cukier i żadnych wartościowych elementów. Ponadto takie jedzenie dodatkowo zaburza pracę organów wewnętrznych. Osoby z cerą inną niż trądzikowa mogą zwykle bez obaw spożywać nabiał i mleko, natomiast produkty te mogą powodować pewne problemy, kiedy znajdują się w jadłospisie osób borykających się ze zmianami na skórze twarzy. Jeszcze czego nie jeść przy trądziku? Warto zrezygnować również z soli. Należy zauważyć, że jej nadmiar nie jest dobry dla nikogo. Spożywanie soli w nadmiarze sprawia, że człowiek bardziej się poci, co ma negatywny wpływ na skórę. Na liście pod tytułem „Czego nie jeść przy trądziku” warto zamieścić także ostre potrawy. Spożywanie ich powoduje problemy z poceniem się, a u osób z cerą trądzikową – również problemy ze skórą. Negatywnie na skórę wpływają również produkty wysokoprzetworzone. Podczas obróbki przemysłowej często są pozbawiane wartościowych elementów odżywczych, ponadto dodaje się do nich cukier, tłuszcz, sól, wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty czy też emulgatory itd. Oznacza to, że należy unikać słodyczy, fast foodów czy gazowanych napojów. Należy również ograniczyć, a najlepiej całkowicie zrezygnować z takich używek jak alkohol, papierosy, kawa i mocna herbata.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.