Spirulina i jej właściwości

Spirulina

Spirulina to roślina o niezwykłych właściwościach. To nic innego jak algi, które charakteryzują się zielono-niebieskim kolorem. Można je znaleźć w ciepłych jeziorach w Ameryce Środkowej oraz Południowej i w Afryce. Właśnie tam tworzone są specjalne hodowle alg, gdyż istnieje ogromne zapotrzebowanie na tę roślinę. Algi te są z powodzeniem stosowane do produkcji kosmetyków czy suplementów diety. Jakie są właściwości spiruliny?

Czym jest spirulina?

Spirulina to bardzo wartościowy produkt żywnościowy. Posiada wiele składników, które są wyjątkowo cenne dla ludzkiego organizmu. Ma jednak wyjątkowo ostry smak i dlatego nie spożywa się jej jako samodzielny pokarm. Zamiast tego stanowi doskonały dodatek, który najczęściej wykorzystuje się podczas przygotowania koktajli warzywnych czy owocowych oraz batonów energetycznych. Spirulinę można znaleźć również w postaci suplementu diety. Takie produkty są niezwykle popularne zwłaszcza wśród sportowców, osób dbających o zdrowie, chcących się odchudzić czy utrzymać szczupłą sylwetkę oraz osób, które prowadzą wyjątkowo aktywny, ale i wyczerpujący styl życia. Spożywanie spiruliny jest całkowicie bezpieczne, dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu cennych składników odżywczych i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. 

Na oczyszczanie organizmu Spirulin Plus

Z czego pozyskuje się spirulinę?

Źródłem spiruliny są algi. Już od wielu lat składnik ten jest pozyskiwany ze specjalnych upraw. Tego rodzaju algi rosną w wodnym środowisku, w miejscach, gdzie mają zapewnioną odpowiednio wysoką wilgotność. Algi należą do grupy roślin beztkankowych (organizmów plechowych) – oznacza to, że nie posiadają wykształconych tkanek. Jednocześnie posiadają ogromną ilość chlorofilu i dzięki temu posiadają zdolność do autotrofizmu czyli samożywienia, które ma miejsce dzięki fotosyntezie. Do alg, z których pozyskuje się ten cenny składnik, zalicza się między innymi cyjanobakterie. Powszechnie są znane jako sinice. To właśnie one posiadają charakterystyczny zielono-niebieski kolor. Sinice cechują się również wyjątkowymi zdolnościami adaptacyjne, dzięki czemu są w stanie z łatwością dostosować się do najróżniejszych warunków.

Korzyści ze spożywania spiruliny

Spirulina właściwości

Do jednych z najciekawszych substancji bez wątpienia należy spirulina. Właściwości jakie posiada są niezwykłe. Produkt ten zawiera największą ilość białka spośród wszystkich istniejących produktów żywnościowych i nawet cztery razy więcej niż mięso mające tą samą wagę. Właśnie z tego powodu suplement diety ze spiruliną powinny stosować osoby, które stosują dietę wegetariańską oraz wegańską, a także ci, którzy chcą schudnąć, ale mają z tym problem – metabolizm białka wpływa pozytywnie na odchodzenia. Spirulina zawiera także między innymi aminokwasy egzogenne (aż osiem takich składników), co ciekawe, nie są one produkowane przez ludzki organizm. Spirulina zawiera również witaminy z grupy B. Witaminę B1 – w znacznie większych ilościach niż warzywa i owoce. Witaminę B2 – nawet 20 razy więcej niż inne produkty żywności. Witaminę B12 nawet 2,5 razy więcej niż wątróbka. Także kwas gamma-linolenowy – GLA znajduje się w spirulinie. Właściwości kwasu GLA są bardzo ważne w przypadku utrzymania dobrego stanu zdrowia. Składnik ten obniża zły cholesterol, obniża prawdopodobieństwo wystąpienia różnych chorób serca i reguluje ciśnienie. Spirulinę można znaleźć np. w suplemencie Spirulin Plus. Produkt ten doskonale wspiera organizm. Działa oczyszczająco – skutecznie odkwasza, usuwa nadmiar wody, a także wpływa pozytywnie Spirulin Plus zawiera spirulinę oraz inne składniki odżywcze. Tego rodzaju suplementy diety wpływa również na poprawę samopoczucia i poprawia pracę wielu układów w organizmie, między innymi układ odpornościowy i trawienny.

Szczegółowy skład spiruliny

Spirulina to składnik, który jest bogaty w wiele składników odżywczych. Najwięcej zawiera białka – od 60 do nawet 70 procent. Posiada również w składzie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, a także kwas linolenowy, którzy działa przeciwbólowo i antybakteryjnie. W spirulinie znajduje się również kwas foliowy, sprzężony kwas linolowy (który działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, ponadto zwiększa wrażliwość insulinową, redukuje tkankę tłuszczową i pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego), fikocyjaninę (to właśnie ona odpowiada za charakterystyczną barwę, ponadto działa oczyszczająco i przeciwzapalnie), bioflawonoidy, cynk, selen, żelazo, mangan, miedź, witaminy A, C, D, E i K oraz kilka witamin z grupy B.  

Jakie działanie ma spirulina?

Składnik ten jest polecany osobom, które borykają się z różnymi problemami zdrowotnymi. Spirulina wpływa na:

  • obniżenie ciśnienia we krwi – na regulację ciśnienia wpływa fikocyjanina. Według badań japońskich naukowców zażywanie alg przyczynia się do odwrócenia dysfunkcji śródbłonka w przypadku zespołu metabolicznego ZM. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem licznych zaburzeń, które wpływają na zwiększenie możliwości wystąpienia pewnych chorób, na przykład sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. Takie właściwości sprawiają, że spirulina jest składnikiem, który może przynieść ogromne korzyści dla ludzkiego zdrowia;
  • obniżenie możliwości wystąpienia udaru mózgu i miażdżycy – badania nad spiruliną dowiodły również, że składnik ten zmniejsza powierzchnię błony, jaka została wytworzona przez cholesterol wewnątrz aorty o co najmniej 33%, a maksymalnie o 48%. Tym samym zwiększa się przepustowość naczyń. Jednocześnie informuje nas o niezwykłych właściwościach spiruliny, która może zapobiegać takim chorobom jak miażdżyca czy właśnie udar mózgu. Ponadto stwierdzono, że regularnie spożywana spirulina odwraca szkody, jakie zostały spowodowane przez długie utrzymywanie nieprawidłowej diety;
  • oczyszczenie organizmu z metali ciężkich – WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje, że wiele państw na świecie ma problem z występowaniem wysokiego poziomu metali ciężkich, takich jak na przykład Arsen. Zatrucie tym metalem często ma miejsce w wysokorozwiniętych krajach. Jednak najczęściej dochodzi do nich  w takich krajach jak Indie, Bangladesz czy Chile. Arsen występuje zwykle wodzie pitnej. Według badań w Bangladeszu nawet 3% mieszkańców posiada objawy zatrucia arsenem. Nie istnieje żaden sposób leczenie w takim przypadku. Podczas jednego z badań podano osobom cierpiącym na zatrucie arsenem spirulinę oraz cynk, a pewnej grupie placebo. Eksperyment ten dowiódł, że spirulina z cynkiem przyczynia się do spadku arsenu w organizmie ludzkim;
  • obniżenie poziomu cholesterolu i przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej – duża zawartość fenyloalaniny w spirulinie powoduje zmniejszenie apetytu. Natomiast błonnik, który znajduje się w wodorostach produkuje osłonkę śluzową na ściankach jelit, co ogranicza wchłananie tłuszczów oraz nadmiaru cukrów, a także reguluje poziom glukozy we krwi i przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu w organizmie. Ponadto spirulina pobudza przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie;
  • zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworu – kolejne badania, tym razem przeprowadzone w USA dowiodły, że spirulina powoduje zwiększenie się produkcji przeciwciał (które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji) oraz komórek odpowiedzialnych za odporność. Spirulina zapobiega również infekcjom, a także chorobom takim jak nowotwory. Inne badania wykazały, że składnik ten obniża cholesterol, a ponadto zawiera przeciwutleniaczy, związki tetrapirolowe czy środki antyproliferacyjne. 

    Spirulina

Niezwykłe właściwości spiruliny potwierdza wiele badań. Ponadto składnik ten zapobiega grypie, opryszczce, a nawet HIV. Stanowi również cenny składnik codziennej diety dla tych osób, które palą papierosy bądź przyjmują leki z powodu przewlekłych chorób. Spirulina wykazuje również właściwości detoksykujące i ochronne, dzięki czemu może zapobiegać między innymi marskości wątroby bądź uszkodzeniu tego organu, co powinno zainteresować osoby, które na co dzień nadużywają alkoholu. Składnik ten zmniejsza dolegliwości w przypadku alergii i bardzo pomaga podczas leczenia anemii, gdyż powoduje zwiększenie produkcji czerwonych krwinek.  

Dawkowanie spiruliny

Spirulinę najlepiej spożywać w formie suplementu diety. Takie produkty należy dawkować zgodnie z zaleceniami lekarza bądź producenta. Zazwyczaj przyjmuje się jedną kapsułkę trzy raz dziennie. Spirulinę można zakupić również w proszku. Jedną płaską łyżeczkę proszku należy rozpuścić w 350 ml soku z limonki, a następnie zamrosić w formie kostek. Jedną taką kostkę można rozpuścić w szklance (250 ml) wody bądź soku. Tak przygotowany napój dodaje energii i sprawia, że metabolizm przyspiesza. Jedną łyżeczkę proszku ze spiruliny można również rozpuścić w szklance ciepłej wody albo dodać do koktajlu czy smoothie.

Dobrym pomysłem jest również stosowanie specjalnych suplementów w których znajdują się różne składniki oczywiście oraz spirulina. Właściwości tego rodzaju produktów są ogromne i mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Przykładowo Spirulin Plus dodaje energii i poprawia samopoczucie, obniża również nerwowość i rozdrażnienie, poprawia koncentrację, pomaga w przypadku problemów skórnych oraz trudnych w gojeniu ran, zmniejsza także apetyt i pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Spirulin Plus zawiera nie tylko spirulinę, ale również i chlorellę, lucernę siewną, mniszek lekarski, cynk, zieloną herbatę oraz pokrzywę zwyczajną.  

Oczyszczanie organizmu

Przeciwwskazania

Spirulina to produkt pełen cennych wartości odżywczych i posiadający niezwykłe właściwości. Jest więc bardzo zdrowy, ale podobnie jak i inne produkty może być szkodliwy. Przed zdecydowaniem się na suplementację spiruliny, warto najpierw zasięgnąć rady specjalisty. Należy również bezwzględnie stosować się do zaleceń dawkowania i nie przesadzać z dzienną ilością. Badania wykazały, iż może pojawić się reakcja alergiczna, jednak tylko w przypadku, gdy dzienna dawka przekracza więcej niż 1 gram.

Spirulina nie powinna być zażywana przez: kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, dzieci (choć można zapytać o to lekarza), a także osoby, które cierpią na choroby autoimmunologiczne lub są chore na fenyloketonurię oraz takie, które przyjmują leki zwiększające krzepliwość krwi i immunosupresyjne.

Na oczyszczanie organizmu Spirulin Plus

Możesz również polubić

Dodaj komentarz